Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd - april 2017

16.05.2017

Pot v gozduApril je mesec, ko v osrednji Sloveniji običajno ozelenijo gozdovi. Bukev, kot glavna vrsta slovenskih gozdov ima pri tem zelo pomembno vlogo, saj obarva gozdove z značilno svetlo zeleno barvo. V tem času močno barvno izstopijo iglavci, predvsem jelke in smreke, ki jih zaradi temne barve iglic vidimo že od daleč. V tem času imajo gozdovi barvno močne zelene kontraste.

V spomladanskem gozdu nas pričaka veliko podrasti. Drevesa so se šele dobro olistala in številne zelnate rastline še lovijo sončne žarke in svetlobo, preden se bodo vsa drevesa popolnoma olistala in jim odvzela do 97 % svetlobe. 3 % so premalo, da bi lahko rastline na tleh uspešno razvijale, zato so se prilagodile tako, da poženejo čim bolj zgodaj spomladi in do takrat, ko drevesa povsem zasenčijo gozdna tla, večinoma že zaključijo večji del svojega vegetacijskega cikla. Zato poleti na gozdnih tleh opazimo le malo cvetočih rastlin, največkrat pa so tla kar gola. Ne bomo mogli tudi spregledati številnih mladih drevesc, visokih decimeter ali dva, ki prav tako hitijo, da bi čim bolje izkoristila svetlobo, preden jih bodo starši zasenčili. Številna med njimi so letos šele vzklila in opazili bomo lahko tudi klične liste, ki se močno razlikujejo od drugih listov. Le pozorno moramo pogledati.

Pot v gozdu

Praprot in hrast na tleh

Zagotovo je najlepši spomladanski sprehod po gozdu v dežju. Čeprav nas močijo dežne kaplje in so gozdne poti blatne ter polne luž, pa dež ustvari v gozdu prav posebno vzdušje. Kapljanje dežnih kapelj po listih tvori pomirjajoče zvoke, ki se v primeru nekoliko močnejšega dežja spremenijo v prijetno šumenje. Mokri listi se svetijo in gozdu dajo svojevrsten lesk. Tudi barve se nekoliko spremenijo, saj tla postanejo nekaj odtenkov temnejša, debla pa temno rjave ali temno sive barve, nekatera skoraj črna.

Gozd v dežju

Bukovo listje z dežnimi kapljicami

Kadar v primestnem gozdu dežuje, opazimo še nekaj – ali, bolje povedano – ne opazimo. Ne slišimo več hrupa civilizacije – mesta, industrije in prometa. Dežne kaplje zadušijo in tudi preglasijo te umetne zvoke. Še posebej za tiste, ki živijo v mestih, je lahko sprehod po gozdu v dežju še veliko bolj sproščujoč in pomirjujoč.

Cvetoče gozdno podrastje

lada jelka v podrasti

Pot v gozdu

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem