Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd - januar 2015

20.01.2015

Gozdna potLetošnji januar je zelo skop s snegom. Sneg, ki je zapadel ob koncu lanskega leta, je bolj ali manj povsem skopnel, tudi v višje ležečih krajih. Tako nas gozdovi pričakujejo v zeleno rjavih barvah. Svoj vtis je pustil tudi dež, ki ga je bilo lani prav veliko in še vedno so povsod vidne posledice februarskega žledoloma. Kljub temu, da gozdovi niso zasneženi, ali pa ravno zaradi tega, je sprehod skozi gozd lahko zelo zanimiv, saj opazimo podrobnosti, ki jih ne bi, če bi bil povsod sneg.

Tokratni sprehod me je vodil ob Kamniški Bistrici le kak kilometer od njenega izvira. Okolje alpske doline ima svoj čar, pot pa ves čas poteka po nekoliko vlažnejšem območju, zaradi mestoma strmih bregov in bližine reke. To in pa dejstvo, da je bilo lansko leto zelo vlažno, je gozd naredilo pravo kraljestvo mahu. Mah se je močno razrasel in prerasel številne skale in drevesa. Prijetno je položiti roko na nežno preprogo iz mahu. Dobimo prijetno vlažno-hladen občutek. Med mahom so posamezne druge rastline, ki so si izborile svoj prostor.

Gozd pozimi z mahom
Gozdovi so brez snega.

Zimski gozd brez snega

Z mahom prerasteni ostanki dreves
Mah se je lani močno razrasel, ker je bilo veliko dežja.

Mah

Mah na trhlem hlodu

Rastline med mahom
Med mahom najdejo svoje mesto tudi druge rastline.

Kljub zimskemu času, pa je v gozdu mogoče videti nekatere cvetlice. Če je rastišče primerno, bomo zagotovo srečali teloh in ciklamo, pa tudi še kakšno drugo cvetlico. Čeprav jih ni veliko v tem času. Ptice si še ne dvorijo, zato prav veliko ptičjega petja ne bo slišati. Za ljubitelje ptic bo bolj primeren naslednji mesec.

Cvetoči teloh
Cvetoči teloh
.

Slovenski gozdovi so bili močno prizadeti v lanskem žledolomu. V večini gozdov bomo srečevali podrta drevesa ali njihove ostanke, če so lastniki že pospravili podrto drevje. Gozdovi, ki jih je žled najbolj prizadel, pa so, zaradi odlomljenih krošenj, še veliko svetlejši, kot sicer. Marsikje drevje še sploh ni pospravljeno in gibanje po takšnih gozdovih je še vedno nevarno. Zato previdnost ne bo odveč.

Z mahom obrasli propadajoči hlodi
Padla drevesa je prerasel mah in vanje so se naselile lesne gobe.

Smola in ledene sveče
Smola in ledene sveče.

Padlo drevo preraslo z mahom

Gozdne poti so vlažne, marsikje se zadržujeta voda in blato. Preden se odpravimo v gozd, obujmo nepremočljive pohodniške čevlje, ki segajo preko gležnjev. Pa tudi hlače, ki nas bodo zaščitile pred vodo in blatom ne bodo odveč.

Blatna gozdna cesta
Kjer poteka spravilo lesa so gozdne ceste blatne. Nekatere so zaradi nanešenega blata neprevozne za osebna vozia.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem