Sprehod skozi gozd, julij 2013 - dolina Ravenske Kočne

29.07.2013

Dolina Ravenske Kočne29. julij 2013 - V vročini, ki je ta mesec zajela našo deželo, sem se odločil, da obiščem gozd, ki leži na nekoliko višji nadmorski višini. Odpravil sem se na Jezersko, natančneje v dolino Ravenske Kočne. Visoka nadmorska dolina te ledeniške doline in vršaci, ki jo obdajajo, skrbijo, da v njej ni vroče, gozd pa ima značilnosti predgorskega gozda.

Dolina Ravenske Kočne je ledeniška dolina pod obronki Grintovca, Skute, Male in Velike Babe, Špegavca, Visokega vrha, Golega vrha in Zelenega vrha. Sega od nekaj preko 900 m do nekaj preko 1100 m visoko. Razgledi na vrhove bodo razveselili vsakega ljubitelja vrhov, dolina pa je tudi izhodišče za obisk prej naštetih vrhov. Nad dolino sta dve planinski koči – Češka in Kranjska koča.

Ravenska kočna vhod v dolino

Suh štor v gozdu

Osrednji del doline zavzemajo pašniki, kjer bomo od pozne pomladi do jeseni srečali krave, konje in ovce. Vznožja in del doline so prekriti z gozdovi, v katerih prevladuje bukev in smreka, nekoliko višje pa se pojavi macesen.

Gozdne jagode

Gozd

Za celotno področje Jezerskega – Jezerska dolina – je značilno dokaj veliko število različnih rastlinskih vrst in podvrst. Po zadnjih raziskavah jih na tem območju uspeva kar 989. Od tega je 20 rastlinskih vrst omejenih zgolj na področje Kamniško - Savinjskih Alp. To so endemiti tega območja.

Ravenska kočna panorama

Sprehajalna pot v dolini Ravenske Kočne

Skozi dolino vodi urejena sprehajalna pot, ki je dolga 8 km. Izhodišče je pri jezeru, hoja pa traja približno tri ure in je nezahtevna. Pot je označena s smerokazi in informativnimi tablami. Na vsaki manjši odprtini v gozdu je mogoče uživati v lepih razgledih, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji fotografije, saj je dolina fotogenična, uredili pa so tudi parkirišče znotraj gozda, da avtomobilska pločevina ne moti idile. V dolini vlada mir in le malo je zvokov civilizacije zato je odličen prostor za sprostitev.