Sprehod skozi gozd, marec 2012

15.03.2012

Gozd spomladi15. mar. 2012 - V naše gozdove je že vstopila pomlad. Če so tisti na višjih nadmorskih višinah še nekoliko bolj zaspani, pa se na nižjih že prebuja gozdna podrast. Na sprehodu lahko srečamo številne zgodnje spomladanske cvetlice, s svojim petjem pa nas razveseljujejo ptice.

Zgodnja pomlad, ko drevje še ni olistano, je čas bujnega razvoja podrasti. Zelnate rastline skušajo ujeti vsak sončni trenutek, da zacvetijo in napravijo seme, preden jih bo obdala senca krošenj visokih dreves. Na bolj vlažnih območjih cvetijo zvončki in na nekaterih mestih je videti, kot da bi se še vedno zadrževal sneg. Bolj podroben pogled razkrije, da gre za belo preprogo drobnih zvončkov. V njihovi bližini bomo našli tudi kakšen pomladanski žafran. Na sušnejših delih bomo zagotovo našli jetrnik, pa tudi še kakšen teloh. Tudi druge cvetlice že kukajo izpod listja.

Jetrnik
Jetrnik

Na toplih pobočjih je že začel odganjati čemaž. Prepoznali ga bomo že na daleč, a ne po videzu, temveč po prijetnem vonju, ki spominja na vonj česna. Marsikdo ga nabira za prehrano, pri tem pa velja biti previden. Skupaj s čemažem raste tudi jesenski podlesek, ki pa je zelo strupen. Zato čemaža ne nabirajmo kot kak kombajn čisto brez premisleka, temveč trgajmo liste posamezno. Tako se lahko prepričamo, da smo nabrali prave liste.

Čemaž
Čemaž že poganja iz zemlje

Drevesa so na videz videti, kot da še spijo zimsko spanje. Pa ni tako. Po koreninah, deblih in vejah se pretakajo sokovi in brsti že nabrekajo. Komaj čakajo, da bo dovolj toplo in se bodo v dnevu ali dveh odprli. Takrat bo konec sonca za rastline v podrasti. Trda bo predla tistim, ki potrebujejo sonce, pa niso uspele pravočasno zacveteti.  

Kronca ali veliki zvonček
Veliki zvonček ali kronca

Ne glede na to, da je letos vreme zelo sušno in kmetje že tarnajo nad slabim pridelkom, pa so gozdna tla večinoma precej vlažna. Še posebej na severnih pobočjih moramo biti previdni pri hoji, da nam ne zdrsne na blatnih tleh.

Marca se začne gozd prebujati. V njem še prevladujejo sive in rjave barve, vendar pa ni več sledu zimske turobnosti in praznine. Ptice čivkajo, sonce greje sprehajalce in tla so polna drobnih pisanih cvetov. Še nekaj časa bo tako, potem pa se bo nekega dne gozd na hitro odel v zelen plašč. Najprej bo zelo svetel, nato pa bo počasi potemnel in nas ščitil pred poletno pripeko.

Več fotografij >>