Oglas odgovorna raba gozdov

Sprehod skozi gozd, oktober 2012

25.10.2012

goba25. okt. 2012 - Sprehode prvi del tega meseca so zagotovo zaznamovale gobe. Toplo vreme in nekaj deževnih dni pred tem, jih je spodbudilo k bujni rasti. Gob je bilo toliko, da je bilo treba še na poteh paziti, da nismo katere pohodili. Ljubitelji gob so zagotovo prišli na svoj račun. Gozdovi so se že obdali z jesenskimi barvami, obetajo pa se nam hladnejši in bolj mokri jesenski dnevi.

Cvetočih rastlin je le še malo. Še najpogosteje bomo našli ciklame in smrdljičko. Jesen za večino cvetlic ni primeren čas za cvetenje. Tudi podrast ni več tako izrazitih zelenih barv. Praproti počasi rjavijo in bodo takšne ostale preko zime. Na mladih drevesih in drugih pritalnih rastlinah je videti različne poškodbe, ki so jih naredile žuželke in druge živali ter razne glive.

Jesenski gozd
Jesenske barve gozda.

Drevesa so se v prvi polovici meseca obarvala predvsem rumeno, v prihodnje pa bodo prešla v rdečkaste barve in na koncu, bo listje začelo odpadati. Spustilo se bo na tla in počasi razpadlo. Prispevalo bo k tvorjenju hranilnega humusa, ki deluje kot gnojilo za drevesa.

Štorovke
Nekatere gobe rastejo na tleh, druge na propadajočih drevesih.

Med gozdnimi sadeži prevladujejo gobe in kostanj. Oboje lahko uporabimo v kuhinji. Dobro gobovo juho si lahko privoščimo za kosilo, kostanj pa spečemo ali skuhamo za večerjo. Če smo kuharsko bolj navdahnjeni, se lahko lotimo priprave katere izmed jedi s kostanjem. Kuharskih receptov je dovolj. Tu in tam še lahko najdemo kakšno robido.

Smrekov drogovnjak

Jesen je običajno bolj moker čas. Tudi letos je tako. Dež je dodobra razmočil tla, zato se moramo pri obisku gozda sprijazniti s hojo po spolzkih in ponekod blatnih poteh. Primerna nepremočljiva obutev ne bo odveč. Če se v gozd odpravimo zjutraj, ko je še zavit v meglo, ne bo odveč nepremočljiva vetrovka. Zaradi megle se na listih in vejicah tvorijo drobne kapljice, ki se ob najmanjši sapici odlepijo in padejo na tla. Jesen je tudi čas, ko se v gozdarji opravljajo sečnjo in spravilo. Zato le previdno, kjer slišimo zvok motorne žage in hrup, ki ga povzroči padajoče drevje.

Dež, ohladitev in sneg, ki so napovedani za prihodnje dni, bodo zagotovo pospešili odpadanje listja. Pričakujemo, da bodo gozdovi kmalu izgubili lepo jesensko podobo in se počasi pogreznili v zimsko spanje.

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem