Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd, oktober 2013

23.10.2013

jesenski gozdMesec oktober je mesec pisanih in romantičnih sprehodov po naših gozdovih. Drevesa so porumenela, kostanji pa nas razveseljujejo s svojimi slastnimi plodovi. V lepotah jesenskih gozdov lahko uživamo tudi na sprehodu po travniku ali poljih, saj so pisano obarvani.

Jeseni zorijo številni gozdni plodovi, če je dovolj dežja, pa tudi gobe. Gozdne živali si delajo zalogo za zimo v obliki maščob, nekatere pa zbirajo žir, želod in druge plodove ter jih shranjujejo, da jim bodo služili kot vir hrane v hladni in pusti zimi. Med najbolj opaznimi plodovi so kostanj, žir in želod.

Jesensko obarvana drevesa

Gozdna pot

V teh toplih in sončnih dneh so gozdovi polni nabiralcev kostanja. Letos je obrod dokaj bogat in na enem izmed sprehodov sem pod vsakim kostanjem naletel na vsaj enega nabiralca. Ker je vreme toplo, vlage pa je dovolj, bujno rastejo gobe. V nekaterih predelih jih je toliko, da mora človek prav paziti, kam stopi.

Štorovke

Sprehod skozi jesenski gozd v toplem sončnem dnevu je balzam za dušo in doživetje za otroke. Med hojo nas bo zasipavalo pisano listje, ki bo z dreves padalo proti tlom, topel veter pa nas bo nežno božal, ko bomo uživali v tej čudoviti predstavi narave.

Suha praprot v gozdu

Listje bo iz rumenih in rdečih barv počasi prešlo v rjave barve in povsem odpadlo. Le gabri, mlade bukve in hrasti, bodo suho listje obdržali do pomladi. Drevesa se bodo počasi potopila v zimsko spanje in gozd bo zaspal. Še ptice bodo tiho in sprehodi skozi gozd bodo v tišini.