Sprehod skozi gozd – oktober 2018

01.11.2018

Listi na morkem lesuSprehod po jesenskem gozdu je, z malo domišljije, sprehod po pravljici. Drevesa se obarvajo v zlato rumenih barvah, in ko začnejo odmetavati listje, pridejo na dan drobni prizori, ki jih prej zaradi pomanjkanja sončne svetlobe nismo opazili.

Dokler ima drevje še listje na vejah, lahko uživamo v jesenskih barvah. Rdeča, vijolična, oranžna in rumena barva nam bodo gozd predstavile čisto v drugačni luči, kot smo ga vajeni. Zaradi drugačne obarvanosti listja se spremeni tudi svetloba znotraj gozda. Hladna in temačna se umakne bolj topli, rumenkasti svetlobi. Ko jesensko listje zapusti drevesa in leže na tla, v notranjost gozda prodrejo jesenski žarki. Njih se razveselijo vse še zelene in dejavne rastline.

Pozno jesenski gorski gozd

V jesenske barve obarvana bukev

Leseni most za pohodnike v gozdu

gozdna cesta

Obiskovalec gozda, ki zna opazovati in ima občutek za podrobnosti, bo opazil kopico različnih majhnih prizorov. Od jesensko obarvane praproti do mlade smrečice, ki še ni dopolnila prvega leta življenja, sredi mahu. Z vodnimi kapljicami prekrit mah, ki ga obsijejo sončni žarki, pa nas hitro napelje na misel, da se v bližini skrivajo gozdne vile.

Propadajoče drevje

Listje na lesenem mostu

Gozdna pot

Mah s smreko

Senca listja na deblu obraslem z mahom

Jelke na mahu

Počasen sprehod, kjer bomo svojo pozornost usmerili v podrobnosti, korak pa ne bo prehiter, nam bo odprl pogled v skrivnosti gozda. Takšen sprehod nas bo napolnil z novimi doživetji in sprostili se bomo.

Jesenska bukev

Jesensko listje

Jesnesko listje

 

Knjiga drevesne vrste na slovenskem