Husqvarna 560XP Mark II

Sprehod skozi gozd, september 2012

19.09.2012

Gozd septembra nad Kamnikom19. sep. 2012 - Septembra je v zraku že čutiti jesen. Sonce je že opazno nižje, kot na začetku avgusta, sonce zahaja med sedmo in pol osmo uro zvečer. Sončna svetloba je bolj topla, kar opazimo predvsem v poznopopoldanskih urah. Gozdovi se počasi pripravljajo na jesen. Listje že začenja počasi dobivati značilne rumenkaste odtenke.

V gozdu cvetijo le še redke rastline, pa še te večinoma ob gozdnih robovih, posekah, poteh in vlakah, kjer pride do tal sončna svetloba. Še vedno bomo srečevali smrdljičko, trpežno srebrenko (Lunaria rediviva), ciklamo, velecvetni naprstec (Digitalis grandiflora) in druge. Na listih številnih dreves lahko opazimo poškodbe, ki so jih preko leta naredili različni škodljivci in bolezni (glive).

Breze na poseki
Na poseki so se zasadile breze. Čez mesec dni bodo zlatorumene barve.

Od gozdnih sadežev še vedno lahko nabiramo robide, ki pa jih je že bolj malo. Če smo v gozdu z otroki, moramo paziti, da ne bodo jedli jagod volčje češnje. Te so ob zaužitju smrtno nevarne. Ježice kostanja se še ne odpirajo. Nanj bomo morali počakati še kak slab mesec. Deževje v prvi polovici septembra je močno spodbudilo rast gob, ki jih je povsod veliko. Na svoj račun tako pridejo nabiralci gob.

Volčja češnja
Plodovi volčje češnje (Atropa belladonna) so smrtno nevarni.

Dež je razmočil gozdna tla. Če hodimo po senčnih in vlažnih pobočjih, velja biti nekoliko bolj previden, da ne zdrsnemo. Številne gozdne poti so na mestih, kjer se zadržuje voda, blatne.

Gozdno drevje

Gozdovi bodo v prihodnjih dneh postajali vedno bolj jesenski. Počasi se bodo obdali z jesenskimi barvami in, če bo vreme suho, bomo lahko dolgo uživali v rumenih in rdečih barvah. Če pa bo vreme deževno in hladno, pa bodo listi hitro spremenili barvo in odpadli.