Oglas odgovorna raba gozdov

Učenje o gozdu v Gozdu eksperimentov

27.09.2017

Gozd eksperimentovGozd eksperimentov, ki deluje na Gozdarskem inštitutu Slovenije od januarja 2011, združuje raziskovalce, ki se zavzemajo za promocijo znanosti, gozda, gozdarstva in lovstva. V ta namen že vrsto let na dendrološkem vrtu, v bližnjem gozdu in v laboratorijih Gozdarskega inštituta organizirajo različna izobraževanja, namenjena pedagogom vrtcev in šol, gozdarjem, lovcem, turističnim delavcem ter vsem, ki se pri svojem delu srečujejo z interpretacijo narave. Z izobraževanjem širše javnosti želijo z aktivnostmi gozdne pedagogike krepiti zavest prihodnjih generacij o širšem pomenu gozdov za našo družbo.

Ekipa Gozda eksperimentov je lansko leto združila ideje in znanja v edinstvenem Priročniku za učenje in igro v gozdu, v katerem vas v svet gozdne pedagogike popelje kar 38 gozdnih dejavnosti. Dejavnosti za učenje in igro so razdeljene na štiri poglavja: Drevesa, Gozdne živali, Voda in Genetska pestrost. Avtorji knjige so raziskovalci, ki se v vsakodnevnem delu ukvarjajo s povsem različnimi raziskavami o gozdovih, gozdarstvu in okolju, kar izkazujejo tudi različna poglavja znotraj knjige. A vendar so si v nečem podobni – cenijo številne prednosti izobraževalnega procesa v naravi in pomena okoljske vzgoje za trajnostni razvoj. Če vas aktivnosti gozdne pedagogike zanimajo in bi jih želeli sami preizkusiti v praksi, si Priročnik lahko brezplačno ogledate na spletni strani Gozda eksperimentov. Knjiga je tudi podpora za oblikovanje novih in zanimivih dejavnosti, ki bodo mlade iz učilnic popeljale v naravo po izkušnje. Gozdovi so neskončen vir barv, vonjev, zvokov, slik, idej in še mnogočesa in so odličen prostor za doživljajsko pedagogiko.

Z otroki v gozdu

V okviru mednarodnih projektov, ki potekajo na Gozdarskem inštitutu Slovenije, raziskovalci neprestano pripravljajo nove izobraževalne vsebine za širšo javnost. V zadnjih letih vse večjo pozornost namenjajo tudi raziskavam ekoloških ter socio-ekonomskih storitev gozda. Odkrivajo in raziskujejo vpliv človeka na gozd ter vpliv gozda na človeka ter razvijajo inovativne pristope pri promociji znanosti. Skozi atraktivne in zabavne vsebine želijo avtorji gozd in gozdarstvo pripeljati v svet poljudne znanosti, kjer mu bodo z veseljem in radovedno prisluhnili tako mladi kot stari.

Gozd eksperimentov z otroki v gozdu

Dogodke, na katerih sodelujejo ali jih organizirajo, redno objavljajo v obliki blog zapisov ali intervjujev na svoji spletni strani Gozd eksperimentov.