Oglas odgovorna raba gozdov

Vpliv umetnega magnetnega polja na kaljivost smreke

09.03.2015

Živimo v okolju, kjer je vedno več umetnih vplivov. Zadnje časa je veliko govora o vplivu elektromagnetnih polj na človeka, živali in rastline. Leta 1998 so na Inštitutu za bioelektromagnetiko in novo biologijo izvedli poskus, kako magnetno polje vpliva na kalitev smreke. Rezultati so pokazali, da ima določen vpliv.

Poskus je potekal v laboratoriju. Uporabili so semena smreke, ki so jih izpostavili šibkemu umetnemu elektromagnetnemu polju vsak dan po 12 ur sedem dni zapored. Semena so gojili v petrijevkah in jih zalivali z destilirano vodo. Del semen je bil izpostavljen nizkemu pH, del pa sušnim razmeram, torej stresnemu okolju.

Rezultati poskusa so pokazali, da magnetno polje ni imelo vpliva na semena, ki so bila v normalnih pogojih. Na semena, ki so bila v stresnem okolju, je magnetno polje vplivalo. Magnetno polje je zavrlo kalitev, ki se je v kislem okolju poznala 4 dni, v sušnem pa 7 dni. Dolžina klic je bila za 20 % krajša kot pri semenih, ki niso bila izpostavljena magnetnemu polju.

Poskus je pokazal, da umetno magnetno polje nima vpliva na semena oz. klice smreke, če so razmere v okolju ustrezne. Če pa so semena v stresnem okolju, pa magnetno polje negativno vpliva na kalitev in razvoj klic.

Vir: Ružič R., Učinki šibkega sinusnega polja na kalitev smreke v stresnih razmerah. Gozdarski vestnik letnik 56, številka 5-6, 1998.