Oglas odgovorna raba gozdov

Začel se je projekt ECO KARST

09.03.2017

Sprehajalci v gozdu9. marec 2017 - Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je skupaj s partnerji pridobil sredstva in z novim letom začel izvajati projekt ECO KARST. Skupna vrednost projekta, ki traja od 1.1.2017 do 31.6.2019, je 2.273.302 €. ZGS ima pri projektu ECO KARST vlogo vodilnega partnerja med dvanajstimi partnerji iz devetih držav Podonavja.

Sodelavci projekta ECO KARST želijo prispevati k izboljšanemu upravljanju zavarovanih območij in trajnostnemu razvoju kraških območjih. Cilj je, ob sodelovanju vseh pomembnih deležnikov, razviti optimalne pristope za ohranjanje naravnih procesov in zmanjšati dejavnike, ki ogrožajo biološko raznolikost ter hkrati ponujati in ustvarjati priložnosti za razvoj podjetništva na lokalni ravni.

Najprej nameravajo razviti metodo za ovrednotenje biotsko pestrih kraških ekosistemov in jo skupaj z lokalnim prebivalstvom preizkusiti na sedmih primerih zavarovanih območij. V Sloveniji bo to območje Notranjski regijski park, sicer pa so to še zavarovana območja na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Avstriji, na Madžarskem in v Romuniji. Za vsa ta območja bodo pripravili akcijske načrte za spodbujanje dejavnosti ohranjanja biotske raznovrstnosti in razvoja inovativnega lokalnega podjetništva, ki bo temeljilo na izjemnih naravnih vrednotah teh območij. Pri tem bo posebna skrb namenjena prenosu dobrih praks med območji in usposabljanju za izvajanje teh praks.

ECO KARST se izvaja v okviru skupne kohezijske politike Evropske unije oziroma njenega Mednarodnega programa za Podonavje (DTP), ki spodbuja gospodarsko, socialno in teritorialno kohezijo v Podonavju z integracijo politik na izbranih področjih.